fbpx
Skip to main content

Sol og Vind

Information

 • Type:
  Bofællesskab

Initiativet til etableringen af et stort bofællesskab blev taget af tre kvindelige lægestuderende i 1976. Den oprindelige gruppe delte sig efter et par år,hvorefter den ene gruppe etablerede "Sol og Vind" i Beder, mens den anden startede "Overdrevet" i Hinnerup. Sammen med arkitektgruppen Regnbuen udarbejdedes der på aftenskolebasis forslag til lokalplan, indretning af fælleshus og enkelthus. Hele forarbejdet samt gennemførelsen af byggeriet var brugerstyret med Byggeriets Udviklings Råd som s

Adresseoplysninger

Byagervej
8330 Beder

Kontaktoplysninger

 • Email:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Links

Del med dine venner på

Beskrivelse af bofællesskabet

Initiativet til etableringen af et stort bofællesskab blev taget af tre kvindelige lægestuderende i 1976. Den oprindelige gruppe delte sig efter et par år,hvorefter den ene gruppe etablerede "Sol og Vind" i Beder, mens den anden startede "Overdrevet" i Hinnerup.

Sammen med arkitektgruppen Regnbuen udarbejdedes der på aftenskolebasis forslag til lokalplan, indretning af fælleshus og enkelthus. Hele forarbejdet samt gennemførelsen af byggeriet var brugerstyret med Byggeriets Udviklings Råd som sponsor.

Byggeriet påbegyndtes i marts 1980. Der var en høj grad af medbyg på såvel enkelthuse som fælleshus. Fra november 1980 til juni 1981 flyttede beboerne ind, og den 21. September 1981 indviedes bebyggelsen af daværende energiminister Poul Nielsson. I årene der fulgte, var Sol og Vind præget af mange fælles aktiviteter, mange børn, anlæg af udearealer, cykelskur, lytteanlæg og fodboldbane.Vi havde nordeuropas største, privatejede solfangeranlæg. Vi projekterede også en vindmølle og vi lærte at lave mad til 100 mennesker.

Vi byggede carporte, fik fliser i stedet for "stenmel", og det skrabsammen, der var inventar i fælleshuset, blev fornyet.

Sociale traditioner som fastelavn, Sankthans, fødselsdagsfest, caféaftener, julefest, kanotur på Gudenåen og tipsklubben blev grundlagt. Petanque-bane, poolrum, vollyball-bane og teenagerum kom til, og fra- og tilflytningen begyndte.

I dag bor vi 83 mennesker (heraf 50 voksne) fordelt på 27 familier. Den ældste er knap 80 år, den yngste netop født. Der er udelukkende ejerboliger i bebyggelsen. Husenes størrelse varierer fra 78 m2 til 150 m2 plus hemse og væksthuse. Fælleshuset er på 600 m2. Det samlede grundareal er ca. 21.000 m2. Og den enkelte parcels areal er på 200 m2.

Fakta om bofællesskabet

 • Struktur


  Antal bo-enheder
  27
  Bofællesskab
  Aldersblandet
  Aldersgrupper repræsenteret i bofællesskabet
  Børn 0 - 18 år
  Unge 18 - 30 år
  30 - 50 år
  50 - 70 år
  70+
  Mindste bolig

  78

  Største bolig

  150

  Ejerform
  Private ejerboliger
  Etableret år
  1981
 • Varme


  El


  El leveres fra
  • Solceller

  Vand


  Vand leveres fra
 • Fælles faciliteter


  • Fælleshus
   Festlokale
   Gæsteværelse(r)
   Fodboldbane
   Hønsegård
   Græsarealer
   Rekreative områder
   Frugttræer
   Trampolin
   Legeplads
   Værksted(er)
   Vaskeri
   Tørrerum
   Bådplads
   Bi-gård
   Genbrugs- og byttebutik
   Affaldssortering
   Økologi

  Private faciliteter


 • Fællesspisning


  • Frekvens
   > 5 pr uge
  • Pris pr. måltid (voksen)
   30 kr.
  • Pris pr. måltid (barn)
   15 kr.
  • Økologi
   30-60%