fbpx

Du er ikke forbundet. Nyhedsbrevet kan inkludere nogle brugerinformationer, så de vises måske ikke korrekt.

Om energifællesskaber, Charles Durrett møde og bageriet i Hertha m.m.

Om energifællesskaber, Charles Durrett møde og bageriet i Hertha m.m.

Bofællesskab.dk Logo

Hej Gæst, 

 

VELKOMMEN TIL EN GANG BLANDEDE JULE-BOLCHER

Der sker rigtig meget på bofællesskabsfronten lige for tiden. Der bygges mange bofællesskaber og tendensen er, at bofællesskaberne - især seniorbofællesskaberne - bliver større end nogensinde før. Hvor det før var 25-30 boenheder, der var normalen, så ser vi størrelser på 60-150 boenheder. Med størrelsen ændrer også organisationsformen og serviceniveauet sig. Det bliver mere "hvor kan jeg få mest service for pengene" end "hvordan får vi det bedste ud af det her sammen". Det er også trenden, at private selskaber står for opførelsen og driften af de store bofællesskaber. Markedet bevæger sig og det er måske godt for alle, så der bliver mere at vælge imellem. Charles Durrett bidrager i dette nyhedsbrev med hans tanker om bl.a. dette. 


Bofællesskaber har mange potentialer, og et af dem er muligheden for at oprette energifællesskaber. Energifællesskaber er oplagte at overveje i allerede etablerede fællesskaber - hvor fællesskabet kan producere egen el og varme, samt nyde de kollektive fordele ved dette. Et andet potentiale er muligheden for at drive virksomhed som en del af fællesskabet. I dette nyhedsbrev dykker vi ned i Energifælleskaber, samt Levefællesskabet Hertha, der med sine værksteder har skabt virksomheder der trives og bidrager til hele fællesskabet. Det kommende bofællesskab Vænget har etableret sig som andelsboligforening, hvilket efterhånden er ved at være lidt af et særsyn. Det har de skrevet lidt om, og delt med os - og så har bofællesskab.dk besøgt nabolandet Norge, og fået større indsigt i bl.a. alternative ejerformer. 


God læselyst og glædelig jul! 

 


Disclaimer: Alle eksterne skribenter har journalistisk frihed til at skrive, hvad de mener. Bofællesskab.dk redigerer ikke indholdsmæssigt i artiklerne, men foreningen står samtidig heller ikke inde for de holdninger, artiklerne giver udtryk for.

 

ENERGIFÆLLESSKABER

‍I Danmark og mange andre lande er der en stigende interesse i at fremme bæredygtig energiproduktion og forbrug. En måde at gøre dette på er ved at oprette energifællesskaber, hvor lokale borgere og virksomheder kan dele og producere deres egen grønne energi. Etablering af et energifællesskab er en måde at skabe en samlet ramme omkring egen produktion af el og varme. Det giver nye muligheder for, at også bofællesskaber kan organisere egen el- og varmeforsyning og samtidig udnytte de fordele, der er ved at være tilsluttet det kollektive elforsyningsnet.

 


 

NEIGHBORHOODS WITH GOODS IN THEM

Charles Durrett er en amerikansk arkitekt og en af pionererne inden for bofællesskabsbevægelsen i USA. Han er stærkt inspireret af bofællesskabsbevægelsen i Danmark, som han har besøgt adskillige gange. Senest gæstede han Danmark i september 2023, hvor Foreningen Bofællesskab.dk i samarbejde med Social- og Boligstyrelsen og BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø afholdt et gå-hjem møde med Durrett.EN SMAGFULD OASE AF INKLUSION OG FÆLLESSKAB

Hertha Levefællesskab er et antroposofisk bofællesskab med en række værksteder, som dagligt aktiverer beboere i Levefællesskabet. Blandt værkstederne er bageriet, der fungerer som en inkluderende arbejdsplads. Bageriet symboliserer mangfoldighed og fællesskab, hvor alle beboere spiller en vigtig rolle i arbejdsprocessen. De biodynamiske produkter fra bageriet sælges til institutioner, helsekostbutikker, restauranter samt private aftagere i nærområdet. Artiklen illustrerer, hvordan en virksomhed, nemlig bageriet i Hertha Levefællesskab, kan være inkluderende og berigende for hele fællesskabet.ATTRAKTIV KOMMUNIKATION MED HEYNABO!

Heynabo! er en digital kommunikations- og vidensplatform udviklet til bofællesskaber for at lette bofællesskabets liv - en app, hvor alt kan samles ét sted. Heynabo! kan dermed hjælpe fællesskaber med at blive mere koordinerede og transparente. Bofællesskab.dk har indledt et samarbejde med Heynabo!, og medlemmer af bofællesskab.dk får derved mulighed for at anvende Heynabo! til en attraktiv pris.BOFÆLLESSKAB SOM ANDELSBOLIGFORENING OG BYGHERRE

Tidligere var det ganske almindeligt, at et bofællesskab blev etableret som andelsboligforening, og at foreningen selv var bygherre, men dette er blevet lidt af et særsyn i dagens Danmark. Ikke desto mindre har vi taget udfordringen op og søsat Bofællesskabet Vænget, som er etableret som andelsboligforening og snart skal bygges i den fællesskabsorienterede og innovative landsby Torup ved Hundested.ALTERNATIVE EJERFORMER - OGSÅ I NORGE

I august deltog bofællesskab.dk via det Nordiske Netværk KOBB i et netværksmøde og studietur til Trondheim, hvor fokus var rettet mod to helt forskellige projekter - Stokkøya 2.0 og Svartlamoen, der på hver sin måde peger på mulige tilgange til alternative ejerformer, revitalisering og inddragelse i forhold til byudvikling i mindre lokalmiljøer.

 


BOFÆLLESSKAB.DK INVITERER TIL ÅRSMØDE 2024

Bofællesskab.dk arrangerer i samarbejde med De Grønne Venner; Landsforeningen for Økosamfund, Praktisk Økologi, Permakultur Danmark og Landsforeningen Økologisk Byggeri, Årsmøde i 2024. FREDAGE MED FÆLLESSKAB - GRØNNE NABOFÆLLESSKABER

Grønne nabofællesskaber er lokale samfund, der er dedikeret til at fremme bæredygtige levevis og miljøbevidsthed gennem fælles handlinger. Det kan omfatte fælles dyrkning af grøntsager, genbrug, kompostering og udveksling af ressourcer og viden.

Grønne Nabofællesskaber har derfor til formål at skabe en lokal platform for familier og naboer, der på forskellig vis ønsker at leve mere bæredygtigt. Det er den lokale gruppe selv, der sætter dagsorden og vælger, hvordan de vil gøre det.

 

‍Nyhedsbrevet er udsendt af:

Foreningen Bofællesskab.dk

Sædekildegårdvej 1

DK 5250 Odense SV

Tlf. +45 28 91 99 01

Mail: info@bofaellesskab.dk